Brokx projectinrichting over Activity-Based werken en kantoorinrichting

Brokx projectinrichting – De invloed van Activity-Based Werken op kantoorinrichting

Nov 17, 2017
Melanie van Kooten-Morton

Brokx ProjectinrichtingBrokx projectinrichting richt kantoren in op basis van 4 pijlers: ontwerp door een eigen interieurarchitect, vloerafwerking, raambekleding en kantoormeubilair. Directielid Michiel Huinck vertelt over de visie op kantoorinrichting.

“Twintig jaar geleden werd het “Nieuwe Werken” getriggerd door de technologische revolutie. Er kon ineens overal gewerkt worden met onder andere laptops, tablets, video conferencing en mobieltjes. Tegenwoordig hebben we het over “Activity-Based Werken”, het werken op een locatie waar je je werk het beste kunt uitvoeren. Er zijn grote overlegruimtes, ontmoetingsruimtes, stilteruimtes, teamruimtes enzovoorts waar je op basis van je activiteiten kunt gaan werken. We zien daarbij dat het thuiswerken op zijn retour is en dat mensen weer vaker op kantoor komen. De flexibiliteit blijft (bijvoorbeeld, mensen lopen thuis in de ochtend hun mail nog door om de files te vermijden) maar de behoefte om de interactie met collega’s te zoeken neemt weer toe.

Kantoorinrichting en Activity-Based Werken

Elke activiteit heeft zijn eigen meubilair. Een goed voorbeeld is “het vergaderen/presenteren” waarbij er tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van een “richtvorm” in plaats van een rechthoekige tafel. De vorm van de vergadertafel is wigvormig zodat iedereen elkaar kan aankijken tijdens een overleg maar elkaar niet in de weg zit bij het kijken naar een presentatiescherm. Deze vorm zie je ook herhaald op managementwerkplekken. Alleen daar is de vorm omgedraaid zodat de brede zijde is om mensen te ontvangen en de smalle zijde is om zelf aan te werken. Zo heb je, in tegenstelling tot vroeger, nu één meubel als werkplek én vergadertafel.

Wat verder opvalt is de massale intrede van elektrisch verstelbare bureaus die mensen in staat stelt om staand te werken. Dat speelt in op wensen voor een gezondere werkplek.

1,2,3 euro ontwerp

Er wordt in het ontwerpproces overal rekening mee gehouden: uitdagend meubilair voor de verschillende activiteiten, routing, materiaalkeuze, gewenste sfeer enzovoorts. Voor dit ontwerpproces hebben we het 1,2,3 euro concept. Voor 1 euro per vierkante meter tekenen wij een plattegrond en een bovenaanzicht van een in te richten kantoor, voor 2 euro krijgt een klant er mooie 3D beelden bij en voor 3 euro een filmpje. De ontwerpkosten zijn transparant, fixed en het ontwerp wordt gemaakt door een professionele interieurarchitect. Hierdoor krijgen mensen een heel duidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten en welke kosten daarbij horen.

Elkaar ontmoeten

Omdat er meer dan voorheen thuis wordt gewerkt of op andere externe locaties, is “ontmoeten” een belangrijk onderdeel van het kantoorconcept. Zo kan het bedrijfsrestaurant ook een “worklounge” worden en daar hoort uiteraard ook goede koffie bij en wellicht een mooie bar. Het oude bedrijfsrestaurant verdwijnt naar de achtergrond en de Coffee Corner wordt uitgebreider. Wij merken in de showroom ook dat een goede kop koffie een mooie opening is van een gesprek en dat de vertaalslag dan snel gemaakt kan worden naar wat van belang is voor een organisatie en haar inrichting.

Projectinrichting? Denk in zones!

Door te denken in ontmoetingsruimtes en activity-based werken, is het mogelijk een vertaalslag te maken naar drie soorten zones: Ontmoeten, vergaderen en werken. Deze zones zijn ook aan te duiden in de afwerking. Zo is de rol van vloerbedekking veranderd; nu worden er eerder tapijttegels gebruikt dan een kamerbreed tapijt omdat die gemakkelijker zijn bij renovaties, intern transport én omdat je daar veel flexibeler zones mee kan aanduiden. Wat sfeer betreft is raambekleding ook van belang en we zien vooral veel houten jaloezieën en screens die aan de binnenzijde van een kantoor worden gebruikt. Kenmerkend voor onze aanpak is dat kantoor wel echt een kantoor moet blijven. Zakelijk, strak en met een warme tint. Je moet je thuis voelen, maar het is geen huiskamer.”

Nieuws & Informatie

Nieuwsbrief

Archief Koffienieuws

Contact Us
×