Het genoom van koffie in kaart gebracht

Het genoom van koffie in kaart gebracht

Jan 16, 2015
Melanie van Kooten-Morton

Een internationaal team van onderzoekers heeft het genoom van koffie in kaart gebracht en hoopt daarmee sterkere koffieplanten en een verbeterde koffiesmaak te bereiken.

Onderzoek naar optimale koffie
Door te zoeken naar de zwakheden in het genoom kunnen er sterkere koffieplanten ontwikkeld worden en kan er beter beoordeeld waar koffie optimaal kan gedijen. Zo wordt de kans op een mislukte oogst geminimaliseerd en worden de financiële gevolgen van mislukte oogsten voor tweede- en derdewereldlanden minder omvangrijk.

Waarom worden we gelukkig van koffie?
Een team wetenschappers publiceerde haar bevindingen rondom het genoom van de coffea canephora in Science. De coffea canephora, waarvan de bessen tot robusta worden gemaakt, is verantwoordelijk voor dertig procent van de totale wereldwijde koffieproductie.

Victor Albert, University at Buffalo, stelt dat het koffiegenoom onthult waarom wij gelukkig worden van koffie. Met zijn analyse wil hij de evolutie van koffie in kaart brengen evenals de evolutie van caffeïne.

Er werden 23 nieuwe genen aangetroffen die uitsluitend in de coffea canephora voorkomen. Doordat de aan caffeïne-gerelateerde genen anders zijn dan die in chocolade en thee wordt er vermoed dat de productie van caffeïne minimaal twee keer is geëvolueerd. Coffee erfde de aan caffeïne-gerelateerde genen dus niet van een gezamenlijke “voorouder” maar ontwikkelde deze genen zelfstandig.

 

Bronnen:

University at Buffalo

Scientias

Science

Nieuws & Informatie

Nieuwsbrief

Archief Koffienieuws

Contact Us
×